Tussendoor najaar 2013

De lange warme zomer is voorgoed voorbij, maar daarom niet getreurd: de Cultuurgids die kort geleden bij u in de bus viel of die u door een van onze bestuursleden persoonlijk werd aangeboden kondigt een nieuw Davidsfondsjaar aan. We moeten eerlijk zijn: de gids oogt bijzonder aantrekkelijk. Tal van boeiende publicaties lachen ons toe en mocht u nog niet helemaal overtuigd zijn, dan kunt u alle uitgaven nauwgezet bestuderen op ‘Vers geperst’ op zondag 13 oktober in zaal Suydtbrugge (Klein Seminarie) in de Zuidstraat.

Bij de Cultuurgids stak ook het jaarprogramma van de plaatselijke afdeling. De geleide natuurwandeling in Hoeke is ondertussen voorbij en alle deelnemers zullen beamen dat dit een voltreffer was vanwege de enthousiaste gids en de aangename mengeling van natuur en archeologie. Maar wie onze septemberactiviteit heeft gemist: we hebben nog heel veel in aanbieding. We steken in oktober sterk van wal met een lezing door onze provinciegouverneur  Carl Decaluwé en de presentatie van alle nieuwe Davidsfondspublicaties tijdens Vers geperst. Verder biedt ons jaarprogramma heel wat cursussen, een geleid bezoek aan het helemaal vernieuwde visserijmuseum in Oostduinkerke en aan het Fin-de-sièclemuseum in Brussel (dat pas in december officieel de deuren opent), een concert met Anima Eterna in De Spil, filosofische lezingen, een natuurwandeling in Koekelare, een bezoek aan de kerncentrale van Doel, ons kerstzingen, een nieuwjaarsontmoeting, de driedaagse cultuurreis (Canterbury en omgeving), de Junior Journalistwedstrijd en de Nacht van de Geschiedenis, …

Wie opzoek is naar bredere horizonten en deze liefst wil verkennen in het gezelschap van andere cultuurliefhebbers, is bij ons aan het juiste adres. Neem gerust vrienden en familie mee naar onze activiteiten, want hoe meer zielen, hoe meer vreugd. ‘Cultuur beleef je samen’ is immers geen loze slogan: hoe vaak hebben we al mogen ervaren dat het ontdekken van je eigen land en geschiedenis zoveel meer verrijkend is in groep dan alleen. We zijn er dan ook van overtuigd u dit jaar opnieuw regelmatig te mogen ontmoeten op onze activiteiten. Wij beloven u zoals steeds een vlekkeloze organisatie en een boeiende inhoud.

Johan Strobbe, voorzitter

 

20 jaar Davidsfonds Academie

Twee decennia terug startte het Davidsfonds onder de naam ‘Universiteit Vrije Tijd’ op vier plaatsen in Vlaanderen met het organiseren van cursussen op universitair niveau rond enkele onderwerpen die een breed publiek konden interesseren en die gedoceerd werden door Leuvense universiteitsprofessoren. Het initiatief sloeg onmiddellijk aan en kende een snelle uitbreiding. Net zoals bij de stichting van het Davidsfonds in 1875, toen in Roeselare van in het begin een plaatselijke afdeling werd opgericht, sprong onze afdeling ook in 1993 zonder aarzelen op de trein van het nieuwe initiatief. Twintig jaar later zijn we nog altijd gastafdeling voor de vanuit Leuven georganiseerde cursussen. Met gewoonlijk twee cursussen per jaar en vanaf 1999 ook nog de muziekcursussen hebben wij alleen al in Roeselare een vijftigtal cursussen op de teller! Zonder de inzet van een enthousiaste ploeg plaatselijke vrijwilligers zou dit alles onmogelijk geweest zijn.

Universiteit Vrije Tijd werd de voorbije jaren uitgebreid met muziekcursussen, dagcursussen, reiscursussen en een zomercursus. In 2003 volgde een officiële erkenning vanwege de Vlaamse Gemeenschap en in 2009 ontving het Davidsfondsinitiatief de prestigieuze  Prijs van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Kunsten en Wetenschappen. Enkele cijfers: in 2011-2012 telde men 8.236 deelnemers op 79 plaatsen. Dit jaar werd geopteerd voor een nieuwe naam, Davidsfonds Academie, wat een stuk vlotter bekt dan Davidsfonds Universiteit Vrije Tijd. De talrijke inschrijvingen voor de cursussen 2013-2014 laten vermoeden dat het succesverhaal van Davidsfonds Academie nog lang niet is afgelopen!

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Tussendoor

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s