Tussendoor Nieuwjaar 2014

We beleefden zopas de gezelligste periode van het jaar. Niemand ontsnapte aan de kerstsfeer die werd opgeroepen door glinsterende kerstbomen, lichtjes allerhande en verwijzingen naar ijs en sneeuw. Oudejaar en nieuwjaar werden steevast met sprankelende champagne en uitgebreide maaltijden vol culinaire specialiteiten geassocieerd. En het was natuurlijk een drukke periode: stress in de keuken, stress om voor iedereen het ultieme geschenkje te vinden, stress om een parkeerplek in de overvolle stads- of winkelcentra.

Hopelijk waren er ook momenten van rust of van mijmering over de kern van het hele feestgebeuren: de herinnering aan de geboorte van Jezus. In onze Davidsfondsafdeling hebben wij het kerstgebeuren bezongen in U zijt wellekome: onze jaarlijkse terugkeer naar de oude schat aan Vlaamse kerstliederen die gelukkig bij veel mensen nog bekend is. In de Godelievekerk mochten we hiervoor opnieuw ruim 125 mensen begroeten, die samen ook nog eens €230 schonken aan Vluchtelingenwerk Vlaanderen. Het geeft een goed gevoel als je weet dat dit initiatief op hetzelfde ogenblik in honderd andere Vlaamse kerken plaatsvond. De nieuwjaarsfeer beleefden wij in het optreden van cabaretier Karel Declercq, die een bomvolle zaal vergastte op een heel luchtige en plezierige kijk op het voorbije politieke jaar. Wie er bij was heeft het zich geen moment beklaagd.

Op de drempel van een nieuw jaar wagen mensen zich aan voorspellingen en wensen. 2014 wordt in menig opzicht een opmerkelijk jaar. Wat het verenigingsleven betreft zijn de vooruitzichten niet overal gunstig. De overheidssubsidies verminderen snel, het vinden van enthousiaste en toegewijde vrijwilligers is niet evident, jongeren zoeken en vinden moeilijk aansluiting (hun ‘sociale’ media houden het bij een virtuele verenigingswereld), de crisis doet mensen vaak beknibbelen op cultuur en de jacht op zwart geld zorgt plots voor duurdere sprekers en dus duurdere activiteiten. Maar het Davidsfonds staat niet aan de klaagmuur: met 5.000 vrijwilligers en 10.000 evenementen per jaar houdt dit grootste cultuurnetwerk van Vlaanderen opvallend goed stand in een vlug evoluerende maatschappij. Het mag gezegd: het Davidsfonds past zich wonderwel aan zonder de oude waarden uit het oog te verliezen.

In 2014 begint de grootse herdenking van de Eerste Wereldoorlog (ook hier blijft het Davidsfonds niet aan de zijlijn staan), de lente zal helemaal in het teken staan van de samenvallende verkiezingen en in juni zal een nooit gezien media- en reclamecircus ons meer dan ons lief is onderdompelen in Braziliaanse voetbalverhalen en in een politiek correct Rode Duivelsnationalisme. Ontsnappen aan de waan van de dag is natuurlijk altijd mogelijk door deel te nemen aan een van de vele activiteiten van uw Davidsfonds.

Onze traditionele nieuwjaarsontmoeting vindt plaats op zondag 2 februari om 11 uur in zaal De Zilverlink. Het geweld van de eindejaarsfeesten zal dan al wat geluwd zijn, waardoor we elkaar in een aangename sfeer en in alle rust een hartelijk nieuwjaar kunnen toewensen. En voor wie er op die dag niet persoonlijk kan bij zijn: voor 2014 wenst het Davidsfonds u veel geluk en liefde toe, een goede gezondheid en de vervulling van al uw persoonlijke dromen en idealen.
Johan Strobbe, voorzitter

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Tussendoor

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s