Tussendoor Pasen 2014

Wanneer de paasklokken Roeselare naderen, is ruim twee derde van ons Davidsfonds-werkjaar al achter de rug. We kunnen tevreden achterom kijken naar onze voorbije activiteiten. Toast Literair oogstte een volle zaal en veel persaandacht. Het debat over de toekomst van het boek en het boek van de toekomst tussen de twee Roeselaarse boekhandelaars viel bij alle aanwezigen erg in de smaak. Ook de cursussen ‘Keizers aan de Nijl’ en ‘Bach en zonen’ kregen vanwege de cursisten hoge waarderingscijfers. De Nieuwjaarsontmoeting leverde een onverwacht sterk muzikaal optreden op. De drie filosofische avonden kenden een grote opkomst, rekening houdend met het niet zo vanzelfsprekende thema ‘Geloof en wetenschap’. Vooral de voordrachten van prof. Maarten Van Dyck en prof. Johan Van de Kerckhove werden als bijzonder boeiend en verrassend ervaren.

Er was ook ons jaarlijks concert in De Spil en opnieuw hadden de afwezigen ongelijk. De meer dan driehonderd aanwezigen hoorden hoe Anima Eterna op een erg hoog niveau musiceerde. Het was een streling voor het oor. Op 12 april maakten we een geslaagde fin-de-siècledag mee in Brussel en ten slotte was ook de Nacht van de Geschiedenis een voltreffer. Zo’n 160 geïnteresseerden luisterden naar een inleiding over Roeselare tijdens de Eerste Wereldoorlog en keken vooral naar de film I was a spy, die voor het eerst sinds 1934 opnieuw werd vertoond.

Er staan nog enkele opmerkelijke activiteiten op het programma, zoals onze driedaagse naar Kent en de daguitstap naar Doel en de Verbeke foundation, maar nu al zullen we 2013-2014 mogen inkaderen als een geslaagd werkjaar, dit wil zeggen: een boeiend aanbod en telkens weer een grote belangstelling. Dat geeft ons vleugels om op dezelfde weg verder te gaan.

Ondertussen draait de wereld rondom ons in een razend tempo verder. De Russische machtshonger zorgt voor een verhoogde spanning in de wereldpolitiek, gebeurtenissen die wel erg doen denken aan het gepoker tussen de grootmachten precies honderd jaar geleden. In eigen land groeien de spanning en de zenuwachtigheid ook want de inzet van de verkiezingen op 25 mei is ongemeen groot. Laten we echter in deze paastijd niet vergeten ook eens in ’t eigen hert te kijken want dat doen we meestal veel te weinig. Ik wens jullie allen dan ook een deugdzame paastijd toe!

Johan Strobbe

voorzitter

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s