De wondere wereld van ” Cern “

cernCERN is de afkorting voor Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire (Europese Raad voor Kernonderzoek). In dit Europees laboratorium voor deeltjesfysica werken maar liefst 3.000 wetenschappers voltijds. Nog eens 6.500 wetenschappers van 500 universiteiten uit 80 landen werken mee aan experimenten die er worden uitgevoerd in één van de zes deeltjesversnellers. Hun doel is om inzicht te verwerven in de opbouw van de materie: uit welke deeltjes bestaat de materie en wat zijn de krachten die de deeltjes bij elkaar houden?

Het Cern is ook de plaats waar het wereldwijde web (www) ontstond als een uitvinding van de Brit Tim Berners-Lee en de Vlaming Robert Cailliau. In augustus 2008 werd hier de Large Hadron Collider (LHC) in gebruik genomen, de grootste deeltjesversneller ter wereld. Dit leidde tot de ontdekking van het higgsboson (of het BEH-boson), het deeltje dat massa verleent aan andere deeltjes. Fysici François Englert en Peter Higgs ontvingen hiervoor de Nobelprijs voor de Fysica. Dit jaar werd na grondige herstellingen de LHC heropgestart, nu op vol vermogen, om op zoek te gaan naar supersymmetrische deeltjes. Deze deeltjes zouden  net na de oerknal ontstaan zijn en voorspeld zijn door de supersymmetrietheorie.

Onze spreker, professor Dirk Ryckbosch, neemt zelf deel aan de experimenten in CERN. Hij zal een tipje van de sluier oplichten over de vele reusachtige meettoestellen die er staan opgesteld. Aartsmoeilijke theorieën komen niet aan bod, integendeel: onze spreker beheerst de kunst om de geheimen van het CERN op een bevattelijke manier aan een ruim publiek uit de doeken te doen met behulp van multimedia en power point presentatie.

Deze voordracht vindt plaats op dinsdag 17 november om 20 uur in het Kenniscentrum Albrecht Rodenbach (ARhus, De Munt 8 in Roeselare, zaal Het verzonken kasteel)
Leden en vtp-houders betalen ter plaatse € 6,00 niet-leden € 8,00
Inschrijven kan op het secretariaat: 051/69 06 28 (buiten de kantooruren) of per e-post naar
erik.huyghe@telenet.be

We garanderen u een boeiende en leerrijke avond over het grootste laboratorium ter wereld!

cern1

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Activiteiten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s