Symmetrie in de wiskunde

symmetrieGalilei omschreef wiskunde ooit als de taal waarin het boek van de natuur geschreven is.  Weinigen beseffen echter dat dit een levende taal is: elke dag wordt door de onderzoeksgemeenschap van wiskundigen zo’n honderdtal artikels gepubliceerd waarin nieuwe inzichten in de wiskunde worden beschreven. In deze lezing zullen we bijzondere aandacht besteden aan symmetrie, één van de concepten die sinds jaar en dag een leidraad is geweest binnen het wiskundig onderzoek, maar welke nog steeds niet al haar geheimen prijsgegeven heeft. Heel wat aspecten van de fundamentele fysica kunnen conceptueel aan de hand van symmetrie verklaard worden. Dit geldt zowel voor het domein van de kwantummechanica, welke de allerkleinste subatomische deeltjes beschrijft als voor het domein van de kosmologie, die de globale structuur en oorsprong van het universum onderzoekt.

Professor Kenny De Commer (°1983) studeerde wiskunde aan de KU Leuven, waar hij in 2009 een doctoraat behaalde. Na postdoctorale aanstellingen in Italië en Frankrijk, werd hij in 2013 professor aan het wiskundedepartement van de Vrije Universiteit Brussel. Hij specialiseert zich in het domein van de operator algebra’s en de kwantumgroepen.

Professor De Commer slaagt er in met behulp van een slidepresentatie dit onderzoeksdomein op een begrijpelijke en boeiende manier aan een ruim publiek over te brengen.

Deze voordracht gaat door  op woensdag 20 november om 20.00 uur  in de CM  – Mandellaan 79 te Roeselare, in de zaal op de eerste verdieping. Inschrijven kan op het secretariaat: 051/69 06 28 (buiten de kantooruren) of per e-post erik.huyghe@telenet.be.

Bijdrage: leden € 6,00
niet-leden € 8,00
vrijetijdspas € 4,00

Het wordt beslist weerom een boeiende, fascinerende en leerrijke avond!

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Activiteiten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s