NieuwsbriefWe hadden ons dit najaar allemaal anders voorgesteld.
Met enthousiasme en goesting had de bestuursploeg een boeiend jaarprogramma opgesteld in de hoop de stille cultuurmaanden van maart tot juli achter ons te kunnen laten en opnieuw, weliswaar met de nodige beperkingen, mensen samen te brengen rond cultuur, de opdracht die het Davidsfonds nu al sinds 1875 wil waarmaken. De lokale pers vond die heropstart zo opvallend dat zij er een artikel aan wijdde. 

Onze eerste activiteiten, een lezing over de pest in  1349 en een lezing over de farmaceutische lobby, konden een ruim publiek bekoren om samen cultuur te beleven. Nadien moest alles noodgedwongen  geschrapt worden. Maar we blijven hoopvol. Vaccins komen in de verte al in zicht en dat lichtje aan het einde van de tunnel biedt perspectief. 

Corona of geen corona, wij zijn als Davidsfondsafdeling vast van plan onze leden niet los te laten. Dat is meteen het opzet van deze nieuwsbrief waarmee wij u op min of meer geregelde momenten willen overvallen. De nieuwsbrief wil een aanvulling zijn op onze webstek en onze Facebookpagina en een uiteenlopende waaier bieden van berichten en nieuwsjes uit en over onze Roeselaarse afdeling. Ook al ontmoeten wij elkaar nog maar zelden in levende lijve, het is nuttig en goed de Davidsfondsband geregeld aan te halen.

Terwijl we noodgedwongen maar veilig thuis zitten kunnen we gewoon verder cultuur blijven beleven. Het lijkt mij een uitermate geschikt moment om de boeken die u voor uw lidmaatschap hebt gekocht allemaal uit te lezen of de aangeschafte cd’s grondig te beluisteren. Bijbestellen is trouwens altijd mogelijk. Eén ding is zeker: we geven de moed niet op. En van de Davidsfondsactiviteiten in de (nabije ?) toekomst zullen we z’n allen dubbel genieten.

Met vriendelijke groeten
Johan Strobbe, voorzitter
 

Het nieuwe werkjaar ging van start in september 
 Op 15 september  was  Joren Vermeersch , jurist en historicus te gast met een causerie over hoe de zwarte pest in de 14 ° eeuw de wereldbevolking gedecimeerd werd en hoe Vlaanderen en Europa veranderden. Op de boeiende, in de huidige tijd zeer relevante, voordracht mochten we een 80 tal aanwezigen verwelkomen in de St Michielskerk. Onze dank aan deken R.Desmedt om de kerk ter beschikking te stellen. 

Op 7 oktober bracht dr. Katarina Perehudoff een lezing over de farmaceutische lobby . In deze interactieve voordracht kwamen we heel wat te weten over hun praktijken.
  

  en toen was er opnieuw dat verdomde virus ….
De daguitstap naar Halle en Waterloo voorzien voor 18 oktober moest noodgedwongen geannuleerd worden.

De cursus van Davidsfonds Academie (12, 19, 26 november en 3 december) over Johanna, Margaretha en Isabella, vrouwen rond Keizer Karel met mevr. Brigitte Raskin werd eveneens geannuleerd. 

De voordracht van dr. Dirk Verschueren over de klimaatverandering kon ook niet doorgaan.
Niettemin maken we verdere plannen …. De daguitstap naar Halle en Waterloo  wordt verplaatst naar 25 april 2021. Verder nieuws hierover volgt nog. 

De cursus van Davidsfonds Academie over  de vrouwen rond Keizer Karel   wordt opnieuw geprogrammeerd op donderdagen 5, 12 en 19 maart 2021 van 14u tot 16.30u in Den Hazelt in Rumbeke.  

De voordracht over de klimaatverandering wordt verschoven naar najaar 2021.

Het blijft koffiedik kijken of en op welke wijze de  verder geplande activiteiten in het voorjaar 2021 zullen kunnen plaats hebben. De volledige lijst vindt u op de activiteitenkalender van onze webstek  http://www.davidsfondsroeselare.be   We houden u op de hoogte. 
Davidsfonds = cultuur beleef je samen 
maar nu alleen of in je bubbel

We blijven de situatie op de voet volgen en hopen dat we ervoor kunnen zorgen dat zo weinig mogelijk mensen een eenzame kerst hebben. Samen online cultuur beleven omdat de culturele sector op slot gaat, betekent niet dat we  geen cultuur meer kunnen beleven. Er zijn momenteel al mooie online initiatieven.

Nu we weer meer in ‘ons kot’ moeten blijven, kunnen we misschien tijd maken voor enkele digitale opleidingen. Davidsfonds Academie heeft een mooi online aanbod van cursussen, Dankzij veerkracht en motivatie weten we dat we deze periode als Davidsfonds zullen doorkomen en dat we in de toekomst terug samen ‘in het echt’  samen cultuur kunnen beleven.
lidmaatschap reeds vernieuwd?
 De meeste leden hebben intussen hun lidmaatschap 2020-2021 vernieuwd. De boeken en de cultuurkaart zijn ofwel onderweg ofwel reeds thuis geleverd.

Wie dit nog niet gedaan heeft kan dit nog doen. Gewoon een mailtje sturen naar het secretariaat (Erik Huyghe  erik.huyghe@telenet.be    051 69 06 28) met uw keuze uit de boekencatalogus voor minimaal 40 €.

Het Davidsfonds heeft het niet gemakkelijk in deze coronaperiode, ook financieel. U kunt helpen door vrienden en kennissen aan te spreken om lid te worden. Het lidgeld is goedkoop. 40 € en u krijgt er gratis boeken bij, naar keuze. Tevens is er een fikse korting bij deelname aan activiteiten zoals voordrachten, daguitstappen, cursussen en reizen.

Ook via facebook (davidsfondsroeselare) blijft u op de hoogte
Ons postadres is: | secretariaat Erik Huyghe 
Maria Ysserstraat 20 8800 Rumbeke
erik.huyghe@telenet.be 051 69 06 28

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Info

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s