Het Davidsfonds: korte historiek
Het Davidsfonds werd opgericht in Leuven op 15 januari 1875 en was bedoeld als katholiek antwoord op het liberale Willemsfonds.
De naam verwees naar professor en kanunnik Jan Baptist David en de leuze van de nieuwe culturele vereniging luidde ‘Godsdienst, Taal en Vaderland’.
Het Davidsfonds kende onmiddellijk succes : op de eerste algemene vergadering was er al sprake van 27 afdelingen met samen 2.500 leden.
Van bij het begin speelde het Davidsfonds een belangrijke en stimulerende rol in de Vlaamse Beweging. Het begon met een eigen uitgeverij die Nederlandstalige boeken uitgaf – uitzonderlijk in het toen nog officieel Franstalige België – waarbij het kopen van boeken gelijkstond aan het lidmaatschap.
Deze originele formule bestaat nog altijd. Al snel groeide het Davidsfonds uit tot de grootste cultuurvereniging van Vlaanderen.
Het Davidsfonds vandaag
Het Davidsfonds bestaat vandaag uit een omvangrijk cultuurnetwerk dat tegelijk jeugd- en volwassenenboeken uitgeeft, grote en kleine evenementen organiseert, cursussen op niveau aanbiedt en reizen met een meerwaarde opzet.
Het Davidsfonds is actief op honderden plekken, in heel Vlaanderen, en focust in al wat het doet op taal,geschiedenis en kunst.
Meer dan 5.000 vrijwilligers organiseren jaarlijks meer dan 10.000 evenementen, ook bij u in de buurt. Een paar voorbeelden? De Nacht van de Geschiedenis, met tientallen historische activiteiten op één avond, in heel Vlaanderen. Of de Junior Journalist-wedstrijd, een wedstrijd creatief schrijven voor jongeren, met elk jaar meer dan 35.000 deelnemers.
Een tweede pijler is de Davidsfonds Academie waarbij enthousiaste docenten uit alle Vlaamse universiteiten en conservatoria in een viertal lessen hun liefde voor het vak overbrengen op een leergierig publiek. Davidsfonds Academie organiseert ook boeiende geschiedenisdagen en frisse zomercursussen.
De Davidsfonds cultuurreizen vormen een derde pijler: ontdekken, ontmoeten en beleven: u kunt het volop tijdens de meer dan 100 cultuurreizen die het Davidsfonds jaarlijks organiseert. Uitzonderlijke reisbegeleiders – auteurs, journalisten, professoren… – geven de reizen een duidelijke meerwaarde. Ze tonen u culturele hoogtepunten en leren u nieuwe culturen kennen. De focus ligt op kwaliteit, in fijn gezelschap, voor een correcte prijs.
Tenslotte is er de Davidsfonds Uitgeverij, die jaarlijks meer dan honderd titels op de markt brengt zowel rond kunst, geschiedenis, toerisme en lifestyle als rond literatuur en jeugd.
Het Davidsfonds in Roeselare
Bijna onmiddellijk na de officiële stichting van het Davidsfonds in Leuven werd ook in Roeselare een afdeling boven de doopvont gehouden. Al op 14 maart 1875 ging de werking van start onder voorzitter Henri Horrie.
Daarmee moet het Davidsfonds zowat de oudste ononderbroken culturele vereniging van Roeselare zijn. Vooral tijdens het interbellum en na de Tweede Wereldoorlog kende de afdeling zijn grootste successen. Het Davidsfonds vormde toen de spil van het culturele leven in Roeselare.
Ondertussen hebben de verschillende overheden via culturele centra en gesubsidieerde projecten het culturele landschap grondig hertekend. Toch blijft het Davidsfonds een rol van betekenis spelen door te waken over het Vlaamse karakter van de stad en de organisatie van allerlei verrijkende en originele initiatieven binnen en buiten de stad, dit alles onder het motto ‘Cultuur beleef je samen’.