Daguitstap naar Duinkerke

Graag nodigen wij u uit op onze daguitstap naar Duinkerke op

zondag 23 oktober 2022.

De Noord-Franse havenstad Duinkerke werd door zijn strategische ligging eeuwenlang betwist door Spanjaarden, Engelsen en Hollanders. In de 17de eeuw veroverde Lodewijk XIV de stad en was Jean Bart een beroemd en berucht kaper.
Toen Duinkerke tijdens de Tweede Wereldoorlog van de kaart werd geveegd, moesten de stad en de haven volledig heropgebouwd worden. De scheepsbouw, die bijna een eeuw lang de hoeksteen van de economie was, ging in de jaren 1980 volledig teloor. De werkloosheid sloeg massaal toe.

Maar Duinkerke onderging de afgelopen decennia een ware metamorfose. De wijk met de oude havenloodsen en scheepswerven werd omgetoverd in een nieuw en bruisend stadsdeel.
De stad werd doorgetrokken tot aan de voorhaven en de badplaats Malo-les-Bains. Hier maken we kennis met in het oog springende hedendaagse architectuur. Op de site van de oude scheepswerven verrees er een nieuwe stadswijk: de ‘Grand Large’. Die moet de stad verder op de kaart zetten en ook hier speelt cultuur een belangrijke rol. We bekijken het imposante gebouw van het FRAC (Fonds régional d’art contemporain), een landmark van het nieuwe Duinkerke.

Aansluitend wandelen we door een mooie beeldentuin en bezoeken we het museum voor moderne kunst (LAAC). Het prachtige gebouw herbergt een rijke collectie kunst van de jaren vijftig tot tachtig.

Op en rond de zeedijk van Malo genieten we van de mooie art-decovilla’s.

Na de lunch wandelen we in de ‘oude stad’ en bewonderen we o.a. het belfort en stadhuis, de universiteit en de oude havendokken.

We eindigen in het Fort des Dunes in het naburige Leffrinckoucke.
Om de haven van Duinkerke beter te beschermen werd hier in de 19de eeuw te midden van de duinen een imposant fort gebouwd. Recent werd het volledig heringericht. In ondergrondse gangen, zalen en kazematten ontdekken we op een boeiende manier de geschiedenis van het fort en de ganse streek.

Praktisch :

08u00 : vertrek met bus aan Reo veiling, Diksmuidsesteenweg, Roeselare.

09u30 : Malo-les-Bains wandeling Casino / Kursaal / Zeedijk – Operatie Dynamo Kustvilla’s

11u30 : bezoek beeldentuin en museum LAAC

12u45 : met bus naar Duinkerke
13u00 :  Duinkerke: lunch in Les 3 Brasseurs : apero – Poutine les 3 brasseurs of Flammekueche Marine (met vis) – koffie

14u45 : stadswandeling in centrum en oude haven

16u00 : met bus via haven naar Leffrinckoucke

16u30 : bezoek Fort de Dunes

17u45 : terugreis

19u00 : aankomst Roeselare

Prijs : € 70,00 p/p   –  VTP € 35,00 p/p   –  niet lid € 80,00 p/p

Inschrijving en betaling voor 17 oktober 2022 via davidsfondsroeselare@gmail.com met vermelding van uw keuze als gerecht –  rekeningnummer BE73 4675 0026 5160

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Uitstappen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s